Voksenliv

Voksenliv

Nu bor Marie og Jens så på "Nørgård" sammen med aftægtskonen, Jens' mor. Det er ikke helt let for Marie at omgås svigermoderen. Disse problemer er nok medvirkende til, at Marie får nervøst sammenbrud. Hun flytter åbenbart tilbage til sin mor, som stadig bor på naboejendommen. Her er hun opført i folketællingen i 1860 - sammen med de 3 yngste børn. Jens bor sammen med sin mor og ældste søn på "Nørgård".


Jens fortsætter med at forbedre sin ejendom. Han opdyrker mere jord og han bygger nyt stuehus og nye udhuse.

 

Det er dog på det tidspunkt fortsat studeopdræt. der udgør den væsentlige del af kontant indtjening. Jens sælger og køber stude på Lund Marked, datidens absolut største sociale begivenhed på de kanter.

 

Senere flytter Marie, hendes mor og børnene tilbage til Nørgård, og yderligere en ældre kone: Johanne, er flyttet ind på Nørgård. Kilderne fortæller os ikke, hvordan relationen mellem Jens og Johanne har været. De er ikke i familie, men en mulig forklaring er, at Jens har været soldat sammen med Johanne's afdøde mand, at Johanne flytter ind som husholder. Jens' mor dør nemlig. Også Johanne's barnebarn, Else Marie, optages i husholdningen på Nørgård.

 

Under alle omstændigheder: Nu bor Jens sammen med 3 kvinder på Nørgård: Marie, Marie's mor og Johanne. Et sandt kvinderegimente, som det kan være lidt svært for Jens at navigere i.

 

Vi stifter også bekendskab med andre af sognets beboere: De velstående gårdmandsfolk, Johanne's datter, som bliver voldtaget og senere dør i barselsseng, en kvindeglad tjenestekarl, en fordrukken degn, og mange andre farverige personer. Vi er med ved bryllupper, begravelser og andre sociale begivenheder. På den måde tegnes der et portræt af sognets sociale liv.