Nicolaj de Leth og Christiane

Nicolaj de Leth og Christiane


Nicolaj de Leth hørte, som Christiane, til de Linde klanen, som i 1700-tallet sad på hovedparten af de nordvestjyske herregårde. De var beslægtede med ejeren af herregården Møltrup, som ejede og havde kaldsret til Snejbjerg kirke. Det var via det slægtskab, Nicolaj blev kaldet til Snejbjerg-Tjørring sogne. En betingelse var, naturligvis, at han giftede sig med sin kusine, den afdøde Snejbjerg præsts enke.


Nicolaj manglede altid penge. Han søgte at klare sig via lån hos slægtninge, men da et af disse lån blev opsagt, var han tvunget til at sælge det meste af præstegårdens besætning og indbo på auktion.


Kilderne antyder, at han kunne mangle realitetssans, og at han kunne være vanskelig at omgås, men at han i øvrigt var en velmenende person. I bogen fremstilles han som en lidt indadvendt, meget konservativ person.


Kilderne fortæller ikke noget om, hvordan Christiane var. I bogen fremstilles hun som klartseende og handlekraftig. Når Nicolaj giver op, tager Christiane over.


Nicolaj kan ikke leve op til Christianes intellekt og klarsyn. Det giver visse problemer i forholdet mellem ægtefællerne. Christiane udvikler sig til en skuffet gammel kone.