Ane Catrine og Marianne Potter

Ane Catrine og Marianne Potter


Både Ane Catrine og Marianne Potter er placeret i lokalsamfundets underklasse. Begge har børn udenfor ægteskab, og begge har alvorlige alkoholproblemer. For Ane Catrine kulminerer det hele med, at 2 børn i 1890 bliver tvangsfjernet. I første omgang indlogeres de 2 børn på fattiggården. Senere bliver de sendt på børnehjem i Herning.


Men så tager Ane Catrine sig sammen. Hun melder sig ind i afholdsforeningen, og det lykkes for hende at klare sig uden brændevin. Hun bliver gift og en ret "respektabel" kone.


Anderledes går det med Marianne Potter, hvis døbenavn var Ingerane Marianne Mølbak. Hendes forældre var Niels Sørensen og Ane Mølbak (se Svare enhver sit).


Marianne Potter flytter fra sognet, til Farsø, og bliver gift deroppe i

Himmerland. Men det går vist ikke så godt. Alt tyder på, at ægteskabet opløses (selv om jeg ikke har fundet dokumentation derfor), formodentlig sidder Marianne Potter fast i afhængighed af brændevin og hvad deraf følger.Pottemager De bedste jydepotter blev lavet omkring Varde, men også andre steder i landet forsøgte man at skaffe kontanter ved at lave jydepotter.

Ugifte mødre

Det  var reglen snarere end undtagelsen at unge piger fødte uægteskabeligt. I mange tilfælde bliver de senere gift med barnets far.

Børnehjem

De første børnehjem oprettes af privatpersoner, af idealistiske årsager.

Børnehjemmet i Herning fungerede tilsyneladende godt i en del år, men får derefter et noget blakket ry.